Welcome to brighten up your November evenings with Meritta Veilleux. She publishes her new book Sovinto in Finnish and we will have a chance to discuss it with her, in Finnish. Don’t worry, you can still participate even if you haven’t read the book yet! Tervetuloa!

Meritta.jpg

Meritta Veilleux (also known as Meritta Koivisto) is a Finnish writer, screenwriter, director, and internationally awarded playwright. She has lived in Finland, Sweden, and West Coast of the US. She studied in Stockholm in the 1970s and 1980s and became an engineer and soon after moved to the US to study something totally different at Drama Studio London. She graduated in 1986 and then studied directing and screenwriting in California as well as other subjects at the University of Helsinki.

Veilleux has published two novels in addition to Sovinto: Lontoolainen rakastaja (2006) and Poissa (2011). She has also collaborated with MTV and Yle while living in the US, written a play called Privacy and written and directed a Finnish short-film Wrestling With A Bee just to start with.

Sovinto is based on Ingria and her family in the middle of WWII and proceeds from Vienna in 1938 to New York in 21st century dealing with topics such as losses and sacrifices, emphasizing the healing power of art and warmth.

“Sovinto on kuulas ja raadollinen romaani erilleen viskatusta perheestä toisen maailmansodan myllerryksessä. Tarinan keskiössä on suomalainen Ingria, jonka tarinan kautta näytetään viattomuuden menetys ja sodan vaatimat uhraukset, mutta myös lämmön ja inhimillisyyden voima. Muistamisesta, hyväuskoisuudesta, kohtuuttomista menetyksistä ja taiteen korjaavasta voimasta kertova romaani piirtää laajan kaaren vuoden 1938 Wienistä 2000-luvun New Yorkiin.

”Kaiken muun hän jätti pois, aivan kuin hänen muistinsa lehtiössä olisi puhtaita sivuja, joihin hän ei osannut piirtää lainkaan, ei vetää ainuttakaan viivaa, ei hahmottaa yhtäkään kuvaa niiden valkeille lehdille.”

Meritta Veilleux (Koivisto) on pitkään eri kulttuureissa asunut helsinkiläinen, kansainvälisesti palkittu elokuvakäsikirjoittaja ja -ohjaaja. Ennen Sovintoa häneltä on julkaistu kaksi romaania: Lontoolainen rakastaja (Otava, 2006) ja Poissa (Avain, 2011) sekä novelleja. Hän on toimittanut televisiodokumentteja sekä käsikirjoittanut ja ohjannut lyhytelokuvia, televisiosarjaa ja pitkiä fiktioelokuvia.”

Comment